Pieczony omlet ze szpinakiem
            
Pieczony omlet z warzywami (bo przecież nie musi to być szpinak, świetnie sprawdzi się np. podsmażona papryka albo ugotowany brokół) to szybki sposób na bezmięsny obiad.

Jajka, trochę mąki i hop do pieca. 20 minut później możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem.

Mój omlet zwinęłam na kształt rolady (najwygodniej, gdy ma ok. 1-1,5 cm grubości), w środku rozsmarowałam na nim pastę z suszonych pomidorów i pesto.


Taki omlet podać możecie także na zimno, w sam raz na lunch do pracy!

Składniki:
- jajko - 6 szt
 - mleko - 1/2 szklanki
 - mąka pszenna - 1/2 szklanki
 - cheddar - 100g, utarty
 - szpinak - 200 g
 - szalotka - 1 szt
 - sól, pieprz - do smaku
 - gałka muszkatołowa - duża szczypta
 - olej - 1 łyżka
 - pesto - opcjonalnie, do podania
 
Szalotkę bardzo drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj listki szpinaku i smaż, aż stanie się miękki i odparuje z niego płyn (woda). Ostudź.
W misce połącz jajka z mlekiem, szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj utary na grubych oczkach cheddar i szpinak. Wymieszaj.
Masę wylej do foremki (omlet powinien mieć ok. 1 cm grubości), o wymiarach ok. 30 x 30 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na 20 minut (aż masa stężeje i delikatnie zacznie rumienić się na brzegach).
Gotowy omlet zwinąć możesz w roladę, smarując wewnętrzną warstwę pesto (z bazylii lub suszonych pomidorów).