Pieczony łosoś w panierce chlebowo-parmezanowej
Pyszny łosoś w chrupiącej panierce z okruchów chleba tostowego i tartego parmezanu. Bardzo aromatyczny, bardzo smaczny.
Moje dziecko, największy fan łososia w domu, było nim zachwycone do tego stopnia, że zamówił sobie takiego łososia na urodziny – znaczy smakowało baaardzo 😉
Jeśli lubisz pieczonego łososia, koniecznie wypróbuj ten przepis. Być może tak przygotowany łosoś przypadnie Ci do gustu i zostanie z Tobą na dłużej.
Składniki na pieczonego łososia w panierce chlebowo-parmezanowej:
- 1-2 świeże filety z łososia
- 3-4 kromki chleba tostowego
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1-2 łyżki oliwy
- oregano
- sól, pieprz
Jak zrobić pieczonego łososia w panierce chlebowo-parmezanowej?
Chleb tostowy umieszczamy w rozdrabniaczu do warzyw. Miksujemy na okruszki. Dodajemy tarty parmezan, oliwę oraz sól i pieprz, mieszamy (powstała „kruszonka” powinna zlepiać się w całość po ściśnięciu, po czym po rozkruszeniu delikatnie rozpadać).
Usuwamy skórę z łososia, rybę dzielimy na porcje i doprawiamy oregano oraz szczyptą soli i pieprzu. Na łososia nanosimy przygotowaną panierkę, dociskamy dokładnie (ja dałam dość grubą warstwę). Przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut (do zarumienienia się panierki. Panierka wyjdzie nieco inna z wykorzystaniem chleba pszennego, a nieco inna z chleba pełnoziarnistego).