Pieczony kurczak z nadzieniem ryżowym z wątróbką drobiową i pieczarkami

Pieczony kurczak z nadzieniem ryżowym z wątróbką drobiową i pieczarkami

Zdjęcie - Pieczony kurczak z nadzieniem ryżowym z wątróbką drobiową i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
(przepis na 4 osoby)

1 kurczak o wadze ok. 1,2-1,4 kg
100 g wątróbki drobiowej
100 g pieczarek
150 g ugotowanego na sypko ryżu
250 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
kilka listków laurowych
sól, pieprz

Przygotowanie:
Oczyścić wątróbkę i usmażyć na 1 łyżce oleju, ostudzić, a następnie drobno posiekać. Obrać pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle. Wymieszać ugotowany ryż z wątróbką i pieczarkami, a następnie doprawić solą i pieprzem. Resztę oleju wymieszać z papryką, doprawić solą i pieprzem. Umyć i osuszyć kurczaka. Wysmarować kurczaka w środku i na zewnątrz olejem z przyprawami i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Napełnić kurczaka farszem. Piec w brytfance z bulionem i listkami laurowymi przez około 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C, od czasu do czasu podlewając wytworzonym bulionem.

Zdjęcie - Pieczony kurczak z nadzieniem ryżowym z wątróbką drobiową i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów