Pieczony kurczak z kuskusem wg Jamiego

Pieczony kurczak z kuskusem wg Jamiego
W jednym ze starych numerów „Kuchni” (1/2011) znalazłam przepis Jamiego Olivera na pieczonego kurczaka z kuskusem i warzywami. Wyglądał bardzo obiecująco i nic nie szkodziło na przeszkodzie by go zrobić – zwłaszcza, że znalazłam na parapecie, w jednej ze stu tysięcy doniczek, świeżą miętę, rachityczną nieco, ale rosnącą sobie jak gdyby nigdy nic. Słowo daję, sama nie ogarniam, co ta moja mama sadzi w tych wszystkich doniczkach ;)
I powiem tyle: przepis w zupełności spełnił moje oczekiwania co do smacznego obiadu. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają – od lekko cytrynowego kurczaka, po aromatyczny kuskus z nutą kolendry i mięty.
W oryginalnym przepisie Jamie używał całego kurczaka – ja natomiast wzięłam 4 duże udka.

Zdjęcie - Pieczony kurczak z kuskusem wg Jamiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZONY KURCZAK Z KUSKUSEM
(na 4 porcje)
1 kurczak o wadze ok. 1,8 kg (użyłam 4 udek z kurczaka),
250g kuskusu (użyłam 180g – wg mnie zupełnie wystarczy),
2 nieduże czerwone cebule,
2 marchewki,
200g pieczonej papryki ze słoika*,
1 cytryna,
1 łyżka mielonej kolendry,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka papryki w proszku (użyłam ostrej),
listki oberwane z kilku gałązek świeżej mięty,
sól i pieprz

Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć i ostrym nożem wykonać na udkach kilka głębokich nacięć. Dzięki temu sól i przyprawy wnikną w mięso, a kurczak upiecze się trochę szybciej. Następnie natrzeć go solą, pieprzem, kuminem i oliwą i ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Cytrynę przekrojoną na pół włożyć do tuszki (ja pokroiłam ją na plasterki i obłożyłam nimi udka).
Kurczaka wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dodać do kurczaka obraną i pokrojoną na kawałki marchew oraz cebule przekrojone na ćwiartki. Piec jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu potrząsając blaszką. Kurczak jest upieczony, kiedy mięso na udkach można łatwo oddzielić od kości, a wypływający sok jest przezroczysty.
Upieczone mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Warzywa grubo pokroić, wrzucić z powrotem na blaszkę i postawić na ogniu. Dodać 0,5 l wody i mieszając drewnianą łyżką, zdrapać z dna smakowite, przypieczone soki.
(Ja nie stawiałam naczynia żaroodpornego na ogniu, po prostu zlałam cały sos spod kurczaka do rondla, dodałam pokrojone warzywa i o wiele mniej wody – ok. 2/3 szklanki).
Do sosu dodać posiekaną pieczoną paprykę, kuskus, paprykę w proszku oraz kolendrę. Szczypcami wyjąć z wnętrza kurczaka połówki cytryny i wycisnąć z nich sok na kuskus. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i odczekać 5 minut lub do czasu, aż kuskus wchłonie płyn. Przemieszać kuskus widelcem, dodać posiekaną miętę oraz parę łyżek oliwy (pominęłam oliwę) i ponownie wymieszać.
Podzielić kurczaka na porcje i podawać na warstwie kuskusu z pieczonymi warzywami


* Nie miałam takiego wynalazku, jak pieczona papryka ze słoika, więc po prostu wzięłam 2 strąki świeżej papryki i upiekłam na osobnej blaszce w czasie gdy piekł się kurczak. Potem lekko ostudziłam, zdjęłam z niej skórkę, pokroiłam w kostkę i dodałam do kuskusu zgodnie z przepisem :)

Zdjęcie - Pieczony kurczak z kuskusem wg Jamiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczony kurczak z kuskusem wg Jamiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów