Pieczony kurczak w sosie satay

Pieczony kurczak w sosie satay

Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami mięs, a może nawet z warzywami ? Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczony kurczak w sosie satay

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki sosu jasnego sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ⅔ szklanki mleka kokosowego
  • garść prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych do podania
  • kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe.
  3. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą do dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę.
  5. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut.
  6. Wyjmij kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Roasted chicken satays

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken legs, thighs separated (or just chicken thighs only)
  • 3 tablespoons peanut butter
  • 1 heaping tablespoon red curry paste
  • 3 tablespoons lime or lemon juice
  • 3 tablespoons light soy sauce
  • 2 teaspoons sesame oil
  • 1 teaspoon honey
  • 1 tablespoon freshly grated ginger
  • ⅔ cup coconut milk
  • a handful of roasted, salted peanuts, roughly chopped for serving
  • coriander for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180º C.
  2. Combine the peanut butter and curry paste, add the lemon juice, soy sauce, sesame oil, honey, ginger and coconut milk and mix until smooth.
  3. Place the chicken in a non-metallic bowl and pour the marinade over. Cover with cling film and set aside to marinate for 15 minutes or over-night.
  4. Transfer the chicken (skin side down), onto a greased baking sheet and season lightly. Keep the remaining marinade aside for later.
  5. Roast the chicken uncovered for 30 minutes. Turn the chicken pieces and pour the reserved marinade over. Turn the oven up to 200º C and roast for a further 30 minutes.
  6. Scatter with roasted peanuts and coriander amd serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów