Pieczony kurczak w sosie satay
Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami mięs, a może nawet z warzywami ? Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Pieczony kurczak w sosie satay(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 3 łyżki sosu jasnego sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- ⅔ szklanki mleka kokosowego
- garść prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych do podania
- kolendra do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe.
- Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą do dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę.
- Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English version
Roasted chicken satays(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken legs, thighs separated (or just chicken thighs only)
- 3 tablespoons peanut butter
- 1 heaping tablespoon red curry paste
- 3 tablespoons lime or lemon juice
- 3 tablespoons light soy sauce
- 2 teaspoons sesame oil
- 1 teaspoon honey
- 1 tablespoon freshly grated ginger
- ⅔ cup coconut milk
- a handful of roasted, salted peanuts, roughly chopped for serving
- coriander for serving
Preparation:
- Preheat the oven to 180º C.
- Combine the peanut butter and curry paste, add the lemon juice, soy sauce, sesame oil, honey, ginger and coconut milk and mix until smooth.
- Place the chicken in a non-metallic bowl and pour the marinade over. Cover with cling film and set aside to marinate for 15 minutes or over-night.
- Transfer the chicken (skin side down), onto a greased baking sheet and season lightly. Keep the remaining marinade aside for later.
- Roast the chicken uncovered for 30 minutes. Turn the chicken pieces and pour the reserved marinade over. Turn the oven up to 200º C and roast for a further 30 minutes.
- Scatter with roasted peanuts and coriander amd serve.
Enjoy!