Pieczony kalafior


Ciekawy smak pieczonego kalafiora z dodatkiem kurkumy i przyprawy curry lekko chrupiący -rewelacyjny również na zimno polecam...
- 1 mały kalafior
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny + otarta skórka
- 1 suszona papryczka chili - drobno pokrojona
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Kalafior dzielimy na małe różyczki i przekładamy do miski. Do słoiczka wrzucamy wszystkie składniki na zalewę i mieszamy wstrząsając, następnie wylewamy na kalafior i mieszamy. Na końcu posypujemy ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 30 minut do lekkiego zrumienienia - kalafior powinien być na w pół-twardy.
Smacznego
Wydrukuj przepis