Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką

Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką

Ponieważ jestem wielką fanką przerabiania każdej ilości lekko czerstwego już pieczywa na grzanki z oliwą, postanowiłam pójść o krok dalej i zużyć resztki bułek na coś bardziej konkretnego.

Zdjęcie - Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie dość, że spożytkowałam zalegającą w szafce suchą bagietkę, to przygotowałam jeszcze filet z kurczaka w super chrupiącej kruszonce i to bez smażenia.

Zdjęcie - Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Okazało się, że tak przygotowana pierś jest cudowanie soczysta, a do tego (dzięki ziołowej warstwie) chrupiąca i pełna smaku. Gotowa w 15 minut, to prawdziwie expressowy obiad!

Zdjęcie - Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką

Agata, 2 października 2013

Zdjęcie - Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Filety z kurczaka lekko rozbij lub rozkrój na dwie części, aby uzyskać kawałki mięsa o mniej więcej równej grubości. Przypraw je solą i pieprzem.

Pieczywo pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj blenderem do uzyskania konsystencji okruchów. Dolej oliwę i zioła, a także sól do smaku. Wszystkie składniki ponownie zamiksuj i ułóż warstwą na kawałkach mięsa.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 15 minut, aż kruszonka na mięsie stanie się złota i chrupiąca.

Kruszonkę możesz doprawić także parmezanem lub czosnkiem.

Kategorie przepisów