Pieczony dorsz


Dziś znalazłam trochę czasu, żeby zamieścić nowo przetestowane przepisy.
Oba są bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Połówek był zachwycony obiema potrawami, w związku, z czym wchodzą na stałe do naszego jadłospisu.

Przepisy na obie potrawy podam wg proporcji, jakich ja użyłam.

Zdjęcie - Pieczony dorsz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczony dorsz wg Rachel Ray:

Składniki na 2 osoby:
2 kawałki filetu z dorsza
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka natki pietruszki
Oliwa
Sól, pieprz
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego ( w oryginale świeży)
1/3 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

Przygotowanie:
Nagrzałam piekarnik do 180 st C. Na talerzu wymieszałam: bułkę tartą, natkę, czosnek, skórkę cytrynową, sól i pieprz. Formę żaroodporną posmarowałam oliwą. Każdy z filetów posmarowałam po 1 stronie odrobiną oliwy i zanurzyłam w bułce tartej. Następnie ułożyłam w naczyniu. Zostało mi trochę bułki, więc posypałam nią jeszcze raz rybę.
Piekłam około 15 min. Pyszna wyszła.

Przepisy z tych kategorii

4

Łosoś w sosie miodowo- czosnko…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Łosoś z patelni. Z masłem i pi…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Dorada z koprem włoskim

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

1

Zupa kremowa z białych szparag…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Stek z rostbefu z chimichurri

Tyna Tyna
In cooking we trust

Serduszka indycze z młoda marc…

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

1

Zawijany śledzik na dipie z cz…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Tarta z brokułami, łososiem i…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

2

Matiasy w harrisie i sałatka z…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron ryżowy ze szparagami i…

food² food²
Food Square

Ryba zapiekana z parmezanem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Łosoś zapiekany

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie