Pieczone ziemniaki z fasolką i serem

Pieczone ziemniaki z fasolką i serem to jedno z moich wspomnień z wakacji w Bułgarii. Oczywiście nie jest to potrawa bułgarska, ale w Słonecznym Brzegu był to chyba najpopularniejszy uliczny fast food, robiony najpewniej z myślą o brytyjskich turystach.
Zwykle jedliśmy obiad typowo bułgarski w jakiejś tawernie (tarator, kebabcze, czuszki bjurek i dania zapiekane w kamionkowych naczyniach – pycha!), wieczorem, gdy dopadał mnie głód, parę razy skusiłam się na takiego ziemniaka. Do wyboru były różne dodatki, ale mnie najbardziej smakowały z tzatzikami albo właśnie z fasolką i serem.
Niedawno spróbowałam odtworzyć smak tej jakże prostej potrawy :) Trochę po swojemu. Było pyszne, chociaż brakowało mi tej wakacyjnej atmosfery przy jedzeniu ;)
A tak w ogóle – widzieliście kiedyś fotel w kształcie pieczonego ziemniaka? Wygląda całkiem wygodnie :D

PIECZONE ZIEMNIAKI Z FASOLKĄ I SEREM
(na 4 porcje)
4 duże ziemniaki podobnej wielkości,
1 puszka fasolki w sosie pomidorowym,
150g żółtego sera (najlepiej cheddar, ja użyłam goudy),
4 łyżeczki masła,
sól i pieprz,
natka pietruszki (opcjonalnie)
Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć ściereczką i każdy osobno zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Upieczone ziemniaki odwinąć z folii i przekroić na połówki. Miąższ podziabać trochę dodając po 1 łyżeczce masła i rozgnieść widelcem, oprószyć solą i pieprzem. Do każdej połówki nałożyć ok. 2 łyżek fasoli. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, aż ser się stopi.
Przed podaniem każdą porcję posypać natką pietruszki.
Zwykle jedliśmy obiad typowo bułgarski w jakiejś tawernie (tarator, kebabcze, czuszki bjurek i dania zapiekane w kamionkowych naczyniach – pycha!), wieczorem, gdy dopadał mnie głód, parę razy skusiłam się na takiego ziemniaka. Do wyboru były różne dodatki, ale mnie najbardziej smakowały z tzatzikami albo właśnie z fasolką i serem.
Niedawno spróbowałam odtworzyć smak tej jakże prostej potrawy :) Trochę po swojemu. Było pyszne, chociaż brakowało mi tej wakacyjnej atmosfery przy jedzeniu ;)
A tak w ogóle – widzieliście kiedyś fotel w kształcie pieczonego ziemniaka? Wygląda całkiem wygodnie :D

PIECZONE ZIEMNIAKI Z FASOLKĄ I SEREM
(na 4 porcje)
4 duże ziemniaki podobnej wielkości,
1 puszka fasolki w sosie pomidorowym,
150g żółtego sera (najlepiej cheddar, ja użyłam goudy),
4 łyżeczki masła,
sól i pieprz,
natka pietruszki (opcjonalnie)
Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć ściereczką i każdy osobno zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Upieczone ziemniaki odwinąć z folii i przekroić na połówki. Miąższ podziabać trochę dodając po 1 łyżeczce masła i rozgnieść widelcem, oprószyć solą i pieprzem. Do każdej połówki nałożyć ok. 2 łyżek fasoli. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, aż ser się stopi.
Przed podaniem każdą porcję posypać natką pietruszki.
