Pieczone ziemniaki rozmarynowe

Pieczone ziemniaki rozmarynowe

Nie lubię zwykłych ziemniaków z wody zimą. Prawie zawsze jest z nimi coś nie tak. Kruszą się, są szare, część się rozgotowuje, podczas gdy część zostaje twarda, ale najczęściej są po prostu mało smaczne. Dlatego, gdy nie ma możliwości zakupu polskich młodych ziemniaczków (które nie mają sobie równych) zazwyczaj podaję je w formie puree lub pieczonej. Zwłaszcza pieczenie daję nam duże pole do popisu – możemy doprawić je praktycznie wszystkim, pasują do każdego dania, świetnie pasują nawet same podane po prostu z ziołowym czy czosnkowym dipem. Tym razem moje ziemniaczki były rozmarynowe - jest to doskonałe połączenie. Aromatyczny rozmaryn podkreśla smak pieczonych ziemniaków w wyjątkowy, lekko wyrafinowany sposób. Polecam do wypróbowania :)

Zdjęcie - Pieczone ziemniaki rozmarynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki tłuszczu odpornego na wysokie temperatury (olej lub smalec czy klarowane masło)
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wstawić wodę w garnku do gotowania ziemniaków, piekarnik nastawić na temp. 220st. I wstawić do niego naczynie żaroodporne. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki (ćwiartki i ósemki w zależności od wielkości ziemniaków). Wrzucić do wrzącej wody i gotować 4 minuty. Ziemniaki dokładnie odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, dodać tłuszcz i rozmaryn i wymieszać potrząsając delikatnie garnkiem. Do rozgrzanego w piekarniku naczynia wrzucamy ziemniaki z rozmarynem i pieczemy w 220st. Do pożądanego stopnia zrumienienia ok. 30-40 minut. Można w połowie pieczenia ziemniaki obrócić, choć nie jest to konieczne. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą (i pieprzem) do smaku. Podawać z mięsem, warzywami lub dipem ziołowym lub czosnkowym

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczone ziemniaki rozmarynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone ziemniaki rozmarynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów