Pieczone żeberka z ananasem

Pieczone żeberka z ananasem



Zdjęcie - Pieczone żeberka z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Wiem, że nie wszyscy przepadają za takim połączeniem, ale ja bardzo lubię pieczone mięsa w towarzystwie owoców. Jednym z takich ulubionych owoców jest ananas. Przepisy z jego udziałem pojawiały się już wcześniej na blogu. Była wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem oraz kurczak z mango i ananasem. I tym razem połączenie okazało się bardzo trafne. Żeberka są soczyste, aromatyczne i lekko pikantne. Doskonałym dodatkiem do nich jest ugotowany na sypko ryż z dodatkiem kukurydzy z puszki i czerwonej papryczki pepperoni. Polecam.” Zdjęcie - Pieczone żeberka z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczone żeberka z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone żeberka z ananasem (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
800g żeberek wieprzowych
1 puszka ananasów w plastrach
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oliwy peperoni
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Wymieszać sok ananasowy z miodem, oliwą i sosem sojowym. Polać żeberka, przykryć i wstawić na 24h do lodówki. Na drugi dzień przełożyć żeberka do żaroodpornego naczynia. Polać marynatą. Przykryć i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy polać żeberka sosem z dna brytfanki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać plastry ananasa.
Na talerzach ułożyć po dwa plastry ananasa. Na nich umieścić po dwa żeberka. Polać sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Przybrać świeżą natką pietruszki. Podać z ugotowanym na sypko ryżem wymieszanym z kukurydzą z puszki i drobno pokrojoną czerwoną papryczką peperoni.

Kategorie przepisów