Pieczone pierożki drożdżowe z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą
Dzień dobry :-) Dziś ma dla Was przepis na pyszne pierożki drożdżowe pieczone w piekarniku z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą. Takie trochę pizzowe, bardzo smaczne, można zabrać do szkoły lub pracy. Długo są mięciutkie, ciasto z dodatkiem oregano i bazylii. Do środka można dać co się lubi :-) Z podanych proporcji wychodzi około czterdzieści sztuk pierożków (ilość zależy od wielkości szklanki jakiej użyjemy do wykrawania). Polecam i miłego poniedziałku życzę :-)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka (ciepłego)
- 50 g masła (roztopionego)
- 1 żółtko
- 1 całe jajko + 1 jajko do smarowania pierożków
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g drożdży świeżych
- 1 płaska łyżeczka cukru
Farsz:
- około 180 g kabanosów (u mnie cienkie)
- 1/2 puszki kukurydzy
- około 10 sztuk suszonych pomidorów
- około 100 g startej mozzarelli
- oregano
- bazylia
- 2 łyżki dobrego gatunkowo ketchupu lub passaty
- świeża rukola (niekoniecznie)
- biały sezam
1. Ja najpierw przygotowałam sobie farsz: kabanosy pokroiłam na drobno w miarę cienkie plasterki, suszone pomidory też drobno, kukurydzę odsączyłam. Wszystkie składniki dałam do miski, dodałam startą mozzarellę, zioła i ketchup. Wymieszałam i odstawiłam.
2. Do miseczki wkruszyłam drożdże, dodałam cukier i mieszałam do rozpuszczenia się drożdży. Masło roztopiłam, odstawiłam do przestudzenia, mleko podgrzałam.
3. Na stolnicę przesiałam mąkę, dodałam sól, zioła i wymieszałam. Następnie dodałam żółtko oraz całe jajko i zaczyn. Zaczęłam zagniatać ciasto, dodałam masło i później stopniowo ciepłe mleko. Zagniotłam ciasto, które powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk, jak byłoby lepiące to musimy dodać troszkę mąki.
4. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część po kolei oczywiście musimy rozwałkować na około 0,5 cm, następnie wykrawamy koła. Ja wykrawałam szklanką o 1 cm większą w obwodzie niż tradycyjna szklanka.
5. Na każdy okrąg dajemy porcję rukoli, na nią porcję farszu i formujemy pierożki.
6. W miseczce roztrzepujemy jajko. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajmy o zachowaniu odstępów), następnie za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem i posypujemy wierzch sezamem.
7. Pieczemy w 180 stopniach (fukcja góra - dół) przez około 15-18 minut do zrumienienia się. Studzimy :-)
Smacznego :-)