Pieczone pierogi z soczewicą i pieczarkami

Pieczone pierogi z soczewicą i pieczarkami

Wspaniałe połączenie pieczarek z soczewicą tym razem zamknęłam w drożdżowych pierogach i upiekłam w piecu. Doskonale smakują na ciepło. W parze z czerwonym barszczem stanowią wspaniały obiad lub przekąskę na wieczór. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Pieczone pierogi z soczewicą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 16 g  drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka

Składniki na farsz:

  • szklanka  soczewicy
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku

Soczewice ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkię oleju, dodać pokrojoną cebulę oraz pieczarki i udusić. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże ( zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na równe części. Każdy kawałek rozwałkować i napełniać farszem. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Smacznego:)

Kategorie przepisów