Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Jak już wspominałam, w tym roku zrezygnowaliśmy z podawania barszczu w towarzystwie uszek, a zamiast nich podaliśmy pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Dwa lata temu pierwszy raz podaliśmy pierogi z kapustą jako danie wigilijne, takie zwykłe - gotowane. Niestety, choć były pyszne, nikt nie miał na nie miejsca, bo pierogi są dość sycące ;) Tym sposobem upiekliśmy przysłowiowe dwie pieczenie na jednym ogniu, bo był i barszcz, i pierogi w formie pasztecików – i to wszystko jako jedno danie.
Nadzienie zrobiliśmy z gotowanej kapusty, bo po pierwsze, nie każdy z nas lubi kiszoną (ja jej wręcz nie znoszę), a po drugie, z kiszonej kapusty i tak już robimy surówkę do smażonego karpia.
Podstawowe ciasto krucho-drożdżowe łatwo się wyrabia, jest miękkie, a wałkowanie go nie jest zbyt męczące.
Dodatkową zaletą pieczonych pierogów jest to, że nie trzeba ich gotować na ostatnią chwilę – można je spokojnie upiec nieco wcześniej. No i jak ładnie wyglądają :)

Zdjęcie - Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
ciasto:
500g mąki,
150g masła,
12g świeżych drożdży,
2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierożków),
150g kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
szczypta soli,
świeżo mielony pieprz

farsz:
1 kg kapusty (surowej),
1 szklanka mrożonych świeżych podgrzybków,
duża cebula,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz

Farsz: Kapustę podzielić na ćwiartki, ułożyć w garnku głąbem do dołu, zalać wodą i ugotować do miękkości.
W tym czasie cebulę posiekać i podsmażyć na połowie oleju.
Grzyby pokroić na paseczki. Na patelni rozgrząc resztę oleju, dodać grzyby, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje.
Ugotowaną kapustę dokładnie odcisnąć, usuwając głąb. Zmielić ją w maszynce do mięsa razem z grzybkami i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem (obficie) i dokładnie wymieszać.
Farsz przełożyć do szerokiego garnka lub dużej patelni, smażyć przez dłuższą chwilę na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aż farsz zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać razem na kruszonkę. Dodać sól, pokruszone drożdże, 1 jajko i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite, sprężyste i miękkie ciasto (w razie potrzeby można dodać więcej śmietany). Uformować kulę, przykryć i odstawić na 15 minut, żeby „odpoczęło”.
Po tym czasie cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, kłaść po łyżeczce farszu na środek i sklejać pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugie jajko roztrzepać w miseczce i za pomocą pędzelka posmarować nim pierogi. Każdy pierożek oprószyć świeżo mielonym pieprzem (niezbyt obficie).
Pierożki piec partiami w 200 stopniach, aż będą rumiane (ok. 15-20 minut).

Podawać razem z czerwonym barszczem.

Zdjęcie - Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Rolowana pieczeń z boczku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Barszcz biały na zakwasie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

4

Najlepsza grochówka. Co zdrowe…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka jarzynowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Kluski śląskie II

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Szarlotka kisielowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Pomarańczowa babka piaskowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowy zakwas na żurek

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sernik krakowski

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Wielkanocne ciasteczka kawowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Zakwas na żurek

aronia aronia
Wiem co jem

Babka cytrynowo-rozmarynowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis