Pieczone pączki na zaczynie poolish

Jutro ulubione święto wszystkich słodkich łasuchów – Tłusty czwartek! Zamiast stać godzinami w kolejce przed ulubioną cukiernią, proponuję w tym roku przygotować pączki samodzielnie. Ktoś się może zdziwić, że piszę o tym na blogu poświęconym wypiekowi domowego chleba, ale wbrew pozorom „niedaleko pada jabłko od jabłoni”. Szczególnie, że pączków wcale nie trzeba smażyć, można je upiec z ciasta drożdżowego
Moim założeniem były puszyste i drożdżowe pączki w trochę bardziej „fit” wersji, czyli bez smażenia. Pieczonym pączkom wcale niczego nie brakuje w smaku, a gdy je się polukruje i nadzieje ulubioną konfiturą to aż można się zdziwić jak znakomicie smakują.
Myślę, że mając na stole takie pieczone pączki, można się skusić na kilka więcej bez większych wyrzutów sumienia!
- Zaczyn poolish:
- 80 g mąki pszennej typ 550
- 80 g letniej wody
- 1 g suszonych drożdży instant
- Ciasto właściwe:
- 550 g mąki pszennej typ 550
- zaczyn poolish
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 g letniego mleka
- 50 g masła
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- Środek:
- ulubiona konfitura
- Wierzch:
- Białko
- Lukier/ cukier puder
- Wieczorem łączymy składniki zaczynu, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 7-8 godzin) pod przykryciem.
- Następnego dnia przesiewamy mąkę do misy, dodajemy zaczyn, cukier, drożdże, rozbełtane jajka. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4 minuty.
- Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 8 części, robimy kulki, każdą z nich delikatnie rozpłaszczamy, na środku zostawiamy łyżkę ulubionego nadzienia np. konfitury i zbieramy boki ciasta ku środkowi, tworząc okrągłego pączka.
- Tak uformowane pączki przekładamy do papilotek i kładziemy na blasze lub do foremek na muffiny (skropionych olejem roślinnym). Pączki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
- Wierzch wyrośniętych pączków smarujemy białkiem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 17 minut w 190 stopniach.
- Po tym czasie przekładamy pączki na kuchenną kratkę. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.