Pieczone młode ziemniaki z łososiem i z surówką

Pieczone młode ziemniaki z łososiem i z surówką

Zdjęcie - Pieczone młode ziemniaki z łososiem i z surówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pieczone młode ziemniaki

Składniki:

• 1 kg młodych ziemniaków

• 60 ml oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier

• ½ łyżeczki soli

• ½ łyżeczki pieprzu

• 1 łyżeczka suszonego czosnku

• 30 g sera żółtego (może być też kozi ser)

• 3-4 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

Młode ziemniaki nie wymagają obierania – wystarczy je umyć i podzielić na ćwiartki. Olej Oliwier połączyć z przyprawami, startym serem i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać składniki.

Przygotowaną zalewą polać ziemniaki w naczyniu do zapiekania. Dokładnie wymieszać.

Ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 1,5 godziny.

 

Smażony łosoś

Składniki:

• 3-4 filety z łososia

• sól

• pieprz

• suszony czosnek

• 40 ml sosu sojowego

• 5-6 łyżek oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier do smażenia

Przygotowanie:

Na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków – przyprawić filety z łososia. Smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju Oliwier.

Po 3-4 minutach smażenia polać filety z łososia sosem sojowym.

 

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

• 1/2 kapusty pekińskiej

• 50-60 ml oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier

• 2-3 łyżki soku z cytryny

• 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu

• 1/4 łyżeczki pieprzu

• 1/4 łyżeczki soli

• 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kapustę pekińską drobno poszatkować i polać sosem, przygotowanym z oleju Oliwier, soku z cytryny, syropu z agawy (może być miód) i przypraw.

 

Czas przygotowania: 1,5 h

Liczba porcji: 4

Kategorie przepisów