Pieczone, młode ziemniaczki na ostro

Pieczone, młode ziemniaczki na ostro

Niby nic takiego , a smakują każdemu!

Mowa o młodych ziemniakach.

Delikatne … mięciutkie …

Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem …

To taki typowo polski , letni obiad.

Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!

Z dodatkiem pachnącego czosnku … cebulki dymki … papryki … i świeżego szczypiorku z własnego ogródka.

Pyszne!

Zdjęcie - Pieczone , młode ziemniaczki na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* młode ziemniaki – 500 g

* cebula dymka – 2 szt

* czosnek – 4 ząbki

* sól – do smaku

* papryka ostra – do smaku

* świeży szczypiorek – 1 pęczek

* olej – do natłuszczenia

Zdjęcie - Pieczone , młode ziemniaczki na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki oczyszczamy , podgotowujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Blachę natłuszczamy olejem , wrzucamy posiekaną w piórka cebulkę i całe , obrane ząbki czosnku.

Ziemniaki odcedzamy , wkładamy do blachy.

Po całości skrapiamy jeszcze odrobiną oleju i posypujemy papryką i odrobiną soli.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Podajemy zrumienione ze świeżym szczypiorkiem!

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczone , młode ziemniaczki na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów