Pieczone marchewki w marynacie z imbirem i syropem klonowym

Zaskakująco słodka, przepyszna młoda marchewka zamarynowana między innymi w syropie klonowym, imbirze i czosnku, a następnie upieczona w piekarniku. To doskonały dodatek do letnich obiadów, a w szczególności do dań z grilla. Gorąco polecam!
Składniki:
pęczek młodych marchewek
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 zmiażdżone ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
sól
Przygotowanie:Marchewki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy. Z imbiru, czosnku, posiekanej papryczki, kurkumy, masła, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy marchewki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.