Pieczone kasztany

Zdjęcie - Pieczone kasztany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle"- to słynne powiedzenie z serialu Stawka większa niż życie. Niektórym tylko tak kojarzą się jadalne kasztany i nadal pozostają legendą niczym opowieść o Smoku Wawelskim. Gdy moja babcia zobaczyła, że przyniosłam siatkę pełną kasztanów zapytała się gdzie je nazbierałam. Zrobiła wielkie oczy gdy odpowiedziałam, że je kupiłam, bo już zapewne planowała schować je pod poduszkę jako środek na remuatyzm. Jadalne kasztany są niedocenione w Polsce, wydają się ludziom być produktem ekskluzywnym i trudnym w przygotowaniu. W smaku są podobne trochę do orzechów i bywają tańsze od pistacji. "Zuzanna lubi je tylko jesienią", bo w okresie jesień/zima są najsmaczniejsze. Aby nie wyschły, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Pieczone kasztany kasztany miód
Przepis jest bardzo prosty. Kasztany nacinamy na krzyż i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220ºC przez 20 minut. Gotowe kasztany obieramy z łupinek i maczamy w miodzie. Można także jeść je posypując solą.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Paluszki francuskie z sezamem

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Domowe grzanki pełnoziarniste

Laura Laura
Cafe Babilon

8

Chrupiące słomki z ciasta fran…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

4

Grzanki czosnkowo - ziołowe

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

8

Muffiny na słono

gania gania
My cuisine

Zapiekanka na grzance z kalafi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Tosty po włosku, czyli panini…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sakiewki z makaronem buraczany…

food² food²
Food Square

2

Babeczki z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Smażone kalmary z domowym sose…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Śniadanie do łóżka #195: Grzan…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Edamame w słodko-pikantnej gla…

Dzi Dzi
karmelowy