Pieczone kasztany

Zdjęcie - Pieczone kasztany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle"- to słynne powiedzenie z serialu Stawka większa niż życie. Niektórym tylko tak kojarzą się jadalne kasztany i nadal pozostają legendą niczym opowieść o Smoku Wawelskim. Gdy moja babcia zobaczyła, że przyniosłam siatkę pełną kasztanów zapytała się gdzie je nazbierałam. Zrobiła wielkie oczy gdy odpowiedziałam, że je kupiłam, bo już zapewne planowała schować je pod poduszkę jako środek na remuatyzm. Jadalne kasztany są niedocenione w Polsce, wydają się ludziom być produktem ekskluzywnym i trudnym w przygotowaniu. W smaku są podobne trochę do orzechów i bywają tańsze od pistacji."Zuzanna lubi je tylko jesienią", bo w okresie jesień/zima są najsmaczniejsze. Aby nie wyschły, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Pieczone kasztanykasztanymiód
Przepis jest bardzo prosty. Kasztany nacinamy na krzyż i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220ºC przez 20 minut. Gotowe kasztany obieramy z łupinek i maczamy w miodzie. Można także jeść je posypując solą.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Paluszki francuskie z sezamem

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Domowe grzanki pełnoziarniste

Laura Laura
Cafe Babilon

8

Chrupiące słomki z ciasta fran…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

4

Grzanki czosnkowo - ziołowe

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

8

Muffiny na słono

gania gania
My cuisine

Zupa z pasternaku i selera na…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z buraków

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Bakłażan w sosie jogurtowym

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Hummus z awokado - Guacaummus…

Kasia Kasia
Pełny talerz

zupełnie niesłodki tort

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Makaron casarecce z bakłażanem…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Makaron ze szpinakiem i gorgon…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni