Pieczone kasztany

Zdjęcie - Pieczone kasztany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle"- to słynne powiedzenie z serialu Stawka większa niż życie. Niektórym tylko tak kojarzą się jadalne kasztany i nadal pozostają legendą niczym opowieść o Smoku Wawelskim. Gdy moja babcia zobaczyła, że przyniosłam siatkę pełną kasztanów zapytała się gdzie je nazbierałam. Zrobiła wielkie oczy gdy odpowiedziałam, że je kupiłam, bo już zapewne planowała schować je pod poduszkę jako środek na remuatyzm. Jadalne kasztany są niedocenione w Polsce, wydają się ludziom być produktem ekskluzywnym i trudnym w przygotowaniu. W smaku są podobne trochę do orzechów i bywają tańsze od pistacji."Zuzanna lubi je tylko jesienią", bo w okresie jesień/zima są najsmaczniejsze. Aby nie wyschły, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Pieczone kasztanykasztanymiód
Przepis jest bardzo prosty. Kasztany nacinamy na krzyż i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220ºC przez 20 minut. Gotowe kasztany obieramy z łupinek i maczamy w miodzie. Można także jeść je posypując solą.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

1

Domowe grzanki pełnoziarniste

Laura Laura
Cafe Babilon

8

Chrupiące słomki z ciasta fran…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

4

Grzanki czosnkowo - ziołowe

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

8

Muffiny na słono

gania gania
My cuisine

1

Carpaccio z buraczków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Placek z pomidorami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

2

Kotlety mielone z ciecierzycą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowe sandwicze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Ryż z jabłkami - moje comfort…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

1

Dorsz w sosie curry

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

2

Dyniowa. Druga odsłona.

mollisia mollisia
Walka w kuchni

2

Żółty ryż

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika