Pieczone jabłko z konfiturą


Kiedy w niedzielne popołudnie dopadnie Was wilczy apetyt na coś słodkiego, a w tajemniczej szafce brak słodkiej czekolady, w słoiku z ciastkami jakieś dziwne siły zasiały spustoszenie, z ratunkiem przychodzi stary jak świat deser. Wygląda chyba nie najgorzej ;-) a przy odrobinie fantazji można z nim zrobić wszystko.
Składniki:
1 jabłko
2 łyżeczki konfitury, którą lubimy
3 łyżeczki cukru na karmel
Przygotowanie:
Z jabłka wycinamy środek. Wkładamy konfiturę (ja zostawiam kawałek jabłka, żeby zapchać dziurkę na dole, w przeciwnym razie ciepła konfitura może postanowić o szybkiej ucieczce z jabłka) Jabłko piekę ok. 15 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia robię karmel i trochę się nim bawię układając na górze upieczonego jabłka. A później już tylko cisza, chrupanie i już nie chce mi się słodkiego ;-)