Pieczone jabłka z ricottą i herbatnikami

Gdy masz ochotę na szybki i smaczny deser możesz przygotować pieczone jabłka. Moja dzisiejsza propozycja na ich "farsz" to delikatny i kremowy serek ricotta, chrupiące herbatniki i imbir. Każdemu miłośnikowi smaku pieczonych jabłek będzie smakowało.
Składniki:
- 2 jabłka,
- 2 herbatniki,
- plasterek świeżego imbiru lub szczypta w proszku,
- opakowanie ricotty (150 g)
Przygotowanie:
Jabłka należy dokładnie umyć i odciąć górę, ze środka wyciągnąć łyżką nasiona. W miseczce wymieszać widelcem serek z pokruszonymi herbatnikami i doprawić imbirem. Można dodać pół łyżeczki miodu. Wydrążone jabłka wypełnić farszem, przykryć odciętą "czapeczką" i włożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 20 min w temp. 180 stopni.