Pieczone jabłka

W zasadzie tytuł wpisu powinien brzmieć: "Jak pokochałam jabłka". Chyba nic więcej nie muszę dodawać, spróbujcie!
Składniki (2 porcje):
2 jabłka (użyłam szampiony)
2 łyżki dżemu jagodowego
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
100g mieszanki bakalii (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, rodzynki, migdały)
Jabłkom odkrawamy górną część i wydrążamy środek, tak aby pozbawić je pestek. Na dno wydrążonego jabłka dajemy łyżkę dżemu jagodowego.
Bakalie blendujemy i łączymy z syropem klonowym oraz miodem. Wszystko razem mieszamy. Mieszanką faszerujemy owoce. Napełnione orzechami jabłka przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią owocu. Na wierzchu w zagłębieniu umieszczamy odrobinę pozostałych bakalii i skrapiamy syropem klonowym.
Jabłka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C, przez ok.40 minut.