Pieczone cykorie

Pieczone cykorie

No to dziś przyszła kolej na cykorie, które od dwóch dni czekały grzecznie w lodówce. Do tej pory lubiłam z cykorii robić surówkę z dodatkiem daktyli i soku cytryny, ale dziś postanowiłam je upiec.

Zdjęcie - Pieczone cykorie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone cykorie

3 główki cykorii

kilka plastrów smacznej szynki

60 g masła

40 g mąki

500 ml mleka

100 g tartego gruyere

sól i świeżo zmielony pieprz

Cykorie pozbawiam wierzchnich listków (jeśli jest taka potrzeba), myję je, obcinam końcówki i wycinam głąby.

Wkładam je do wrzącej, osolonej wody i gotuję przez 15 minut.

Odcedzam i każdą owijam plastrami szynki. Układam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym 10 g masła.

Włączam piec, 200 stopni, termoobieg.

Resztę masła rozpuszczam w garnuszku i zestawiam garnuszek na bok. Wtedy wsypuję do niego mąkę i mieszam dokałdnie, by nie było żadnych grudek. Garnuszek znów ustawiam na ogniu i dolewając mleko cały czas mieszam sos. Sos gotuję przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodaję 1/3 sera, solę i pieprzę. Mieszam do rozpuszczenia sera. Gotowym sosem polewam cykorie.

Zdjęcie - Pieczone cykorie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch posypuję resztą sera i danie piekę przez ok. 10 minut, aż cykorie zbrązowieją.

Zdjęcie - Pieczone cykorie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*źródło - "Kulinaria francuskie" wyd. Konemann

Kategorie przepisów