Pieczona szynka wieprzowa

 

Wspaniały przepis, tłuszcz kapie po brodzie, szynką pachnie w całym domu. Na razie wędzarni nie mam ale kto wie? Kto wie? Zastanawiam się, czy nie kupić małej beczki i nie wędzić mięcha. Ale z tym pomysłem wstrzymam się do wiosny. Być może na Wielkanoc, zapodam pyszne pieczone mięcha z własnej mini wędzarni:) Oj sąsiad prześwięci mnie z tymi zapachami.

Nie wiem czy można kupić w sklepach szynkę surowo- wędzoną, na pewno znajdziecie ją w każdej masarni. Przynajmniej ja nie mam z tym kłopotu. A może pani w białej przepasce na głowie, jest taka miła i zostawia kawał szynki? Dziwne....... nawet ciekawe;) zapytam się jej przy najbliższej okazji.

Pieczona szynka wieprzowa

1,5 kg wieprzowej szynki surowo-wędzonej

1/2 szklanki oleju

10 ziaren czarnego pieprzu

Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Włożyć surowo-wędzoną szynkę. Dodać ziarna pieprzu. Piec przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. Co jakiś czas polewać sosem, który nam się wytworzy.

Tylko tyle:) Takie mięcho można podać do ziemniaków, chleba.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

6

Polędwiczka wieprzowa marynowa…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

8

Pieczeń z łopatki marynowanej…

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

10

Żeberka w sosie własnym

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Czerwone curry z wieprzowiny i…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sernik dyniowy z sosem czekola…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Najprostszy chleb pszenny

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Krwawy tort na Halloween - dla…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Tort z pająkiem na Halloween

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy