Pieczona pierś z kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą
 
            Pomysł na lekki obiad z piersi kurczaka. Zapiekane filety z dodatkiem pesto z bazylii, świeżymi pomidorami i mozzarellą. Proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami – przepis tu – klik lub frytkami.
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Pieczona pierś z kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarelląPorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Pieczona pierś z kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarelląPorcje4
Kalorie225
kcalSkładniki- 2 piersi z kurczaka 
- 6 łyżeczek pesto z bazylii 
- 6 plastrów pomidora 
- 4 plastry mozzarelli 
- oliwa 
- zioła prowansalskie 
- sól, pieprz 
- Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i przerostów tłuszczu. Położyć na desce i przekroić wzdłuż na pół na dwa cieńsze filety. Każdy kawałek przykryć folią spożywczą i lekko rozbić.
- Ułożyć na dużym talerzu, z obu stron polać oliwą, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Wyciągnąć, posmarować pesto, położyć plastry pomidora, lekko oprószyć solą i pieprzem. Piec dalej przez kolejne 10 minut. Na koniec ułożyć plastry mozzarelli i piec jeszcze kilka minut aż ser się rozpuści. Smacznego!
 
            