Pieczona pierś z indyka na kanapki

Pieczona pierś z indyka na kanapki


Dzisiaj przepis na pyszną, domową wędlinę. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Dzięki niewielkiemu wysiłkowi otrzymujemy spory kawałek zdrowej, nie naszpikowanej niczym niepotrzebnym wędliny. Tak przygotowana pierś z indyka jest delikatna w smaku i soczysta. Zachowuje świeżość do 6 dni.

Zdjęcie - Pieczona pierś z indyka na kanapki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIECZONĄ PIERŚ Z INDYKA NA KANAPKI

Składniki :

pierś z indyka (ok. 80-100dag)

5 łyżek oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka oregano

Dodatkowo :

olej 

Jak zrobić pieczoną pierś z indyka na kanapki :

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do moździerza. Dodać sól i utrzeć do otrzymania pasty. Następnie dodać olej, pieprz, paprykę i oregano. Wymieszać i równomiernie posmarować mięso, zawinąć w folię spożywczą i odsatwić do lodówki na około 12 godzin. Przed pieczeniem na dno naczynia żaroodpornego wylać cienką warstwę oleju, przełożyć pierś , wierzch przykryć szczelnie folią spożywczą. Piec w temperaturze 190 stopni przez 75 minut. W trakcie pieczenia 2 razy polać mięso tłuszczem z naczynia. Na ostatnie 15 minut ściągnąć folie, żeby mięso delikatnie się zarumieniło. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Kategorie przepisów