Pieczona pierś indyka z marynaty miodowo – musztardowej

Pieczona pierś indyka z marynaty miodowo – musztardowej
Udało mi się kupić ładny kawałek piersi indyka….zrobię domowy dodatek do chleba. Tym razem pierś marynuję całą noc,  w marynacie z miodu, musztardy i octu winnego. Przed pieczeniem mięso związuję sznurkiem kuchennym i piekę w worku do pieczenia. Plasterek takiej wędliny, będzie zdrowym, smacznym i lekkim dodatkiem do kanapek. Polecam z prostym chlebkiem z otrębami,  słonecznikiem i siemieniem lnianym

Zdjęcie - Pieczona pierś indyka z marynaty miodowo – musztardowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • około 900 g piersi z indyka
Marynata
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1 pełna łyżka musztardy ostrej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszam. Pierś zanurzam w marynacie i zostawiam na całą noc w lodówce. Pierś i marynatę można dać, do szczelnie zamykanego woreczka spożywczego i dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Na następny dzień, mięso osączam z marynaty, zwijam w roladę i obwiązuję sznurkiem kuchennym. Piekę w worku do pieczenia 60 – 70 minut, w temperaturze 200 stopni. Większe filety pieczemy dłużej. 15 minut przed końcem pieczenia rozrywam woreczek, dzięki temu mięso pięknie się zrumieni. Gotowe mięso studzę i zdejmuję sznurek. Pieczony filet indyka świetnie smakuje do kanapek, oraz jako dodatek do obiadu. Smacznego

Zdjęcie - Pieczona pierś indyka z marynaty miodowo – musztardowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów