Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami

Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami
Zdjęcie - Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 g piersi indyczej
  • 50 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 75 g obranych pistacji
  • 100 g ricotty
  • 10 g natki pietruszki
  • 15 ml octu balsamicznego
  • 30 ml jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół, tworząc kieszeń. Pistacje posiekać. Marchew zetrzeć, połowę cebuli pokroić w kostkę. Natkę posiekać.


Składniki farszu: marchew, cebulę, natkę, pistacje oraz ricottę wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozsmarować na mięsie, pozostawiając wolne brzegi. Spiąć lub związać nicią.


Miękką margarynę zmiksować z octem balsamicznym, sosem sojowym i pozostałą cebulą na pastę. Mięso ułożyć na blasze i rozłożyć na nim pastę z tłuszczu i przypraw. Na tym etapie może wyglądać niezbyt apetycznie, ale to się zmieni.


Piekarnik rozgrzać do 220°C i piec mięso przez 25-30 min. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 160°C i dopiekać przez 45-60 min., aż będzie upieczone.


Po upieczeniu zsunąć z mięsa pozostałości pasty cebulowej. Uzyskamy w ten sposób rumianą skórkę i jednocześnie soczyste i smaczne mięso.

Podawać na ciepło lub zimno.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów