Pieczona karkówka

Do niedawna pieczone mięsa po prostu mi się nie udawały - przeważnie wychodziły za suche , ze zbyt spieczonym wierzchem -  po prostu takie sobie. Jedyne, co mi się udawało to pasztet i pieczeń rzymska. Ostatnio po raz pierwszy skorzystałam z udogodnienia, jakim jest rękaw foliowy do pieczenia. Do środka zapakowałam schab i pełna obaw czekałam na efekty. Mięsko wyszło soczyste i pachnące, w sam raz zrumienione i bardzo smaczne - i zostało zjedzone do ostatniego okruszka :)

Zachęcona tym sukcesem postanowiłam przetestować pieczenie karkówki. I tym razem się nie zawiodłam - uzyskałam smaczną i aromatyczną pieczeń, dobrą na gorąco i jeszcze lepszą na zimno. Kanapka z plasterkiem własnoręcznie przyrządzonego mięsa smakuje o niebo lepiej niż z kupną wędliną :)

 

Zdjęcie - Pieczona karkówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • ok.1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki soli morskiej [ lub zwykłej ]
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól zmiękczająca
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu

 

Karkówkę umyć i osuszyć .

W moździerzu utrzeć razem sól, majeranek, cząber, pieprz i jałowiec. Dodać obrany i rozgnieciony ząbek czosnku i oliwę - utrzeć razem na pastę. Przygotowaną pastą natrzeć mięso, schować do lodówki na 1-3 dni [w zamkniętym pojemniku].

Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószyć solą zmiękczającą.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Odwinąć kawałek rękawa odpowiadający długości mięsa + dodatkowo po 10 cm z każdej strony. Włożyć mięso do rękawa tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Zawiązać rękaw z obu stron, nakłuć w kilku miejscach i położyć na blasze w gorącym piekarniku. Piec przez 1,5 godziny [ zgodnie z zasadą : 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia ].

 

Zdjęcie - Pieczona karkówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 


 

Przepisy z tych kategorii

Domowe lody wiśniowe z karmeli…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Jagodowa "chmurka"- dietetyczn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Polędwiczki wieprzowe z kurkam…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik na zimno z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jagodzianki

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Wiśnie w słoikach bez cukru i…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

3

Miodowa łopatka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Mielonka golonkowa z szynkowar…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

16

Domowa wędlina z piersi indyka

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Boczek pieczony w cydrze

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

3

Pieczeń z kurczaka z pistacjam…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

7

Pate z wątróbki z ziarnami pie…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku