Pieczona karkówka

Do niedawna pieczone mięsa po prostu mi się nie udawały - przeważnie wychodziły za suche , ze zbyt spieczonym wierzchem -  po prostu takie sobie. Jedyne, co mi się udawało to pasztet i pieczeń rzymska. Ostatnio po raz pierwszy skorzystałam z udogodnienia, jakim jest rękaw foliowy do pieczenia. Do środka zapakowałam schab i pełna obaw czekałam na efekty. Mięsko wyszło soczyste i pachnące, w sam raz zrumienione i bardzo smaczne - i zostało zjedzone do ostatniego okruszka :)

Zachęcona tym sukcesem postanowiłam przetestować pieczenie karkówki. I tym razem się nie zawiodłam - uzyskałam smaczną i aromatyczną pieczeń, dobrą na gorąco i jeszcze lepszą na zimno. Kanapka z plasterkiem własnoręcznie przyrządzonego mięsa smakuje o niebo lepiej niż z kupną wędliną :)

 

Zdjęcie - Pieczona karkówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • ok.1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki soli morskiej [ lub zwykłej ]
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól zmiękczająca
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu

 

Karkówkę umyć i osuszyć .

W moździerzu utrzeć razem sól, majeranek, cząber, pieprz i jałowiec. Dodać obrany i rozgnieciony ząbek czosnku i oliwę - utrzeć razem na pastę. Przygotowaną pastą natrzeć mięso, schować do lodówki na 1-3 dni [w zamkniętym pojemniku].

Na godzinę przed pieczeniem karkówkę oprószyć solą zmiękczającą.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Odwinąć kawałek rękawa odpowiadający długości mięsa + dodatkowo po 10 cm z każdej strony. Włożyć mięso do rękawa tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Zawiązać rękaw z obu stron, nakłuć w kilku miejscach i położyć na blasze w gorącym piekarniku. Piec przez 1,5 godziny [ zgodnie z zasadą : 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia ].

 

Zdjęcie - Pieczona karkówka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 


 

Przepisy z tych kategorii

1

Domowy pasztet wieprzowo-cielę…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Grillowana nektarynka z wiejs…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Spiralki z boczku na dymce

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

6

Rolada drobiowo - wieprzowa na…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Piwny gulasz w rzymskim garnku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

3

Makaron z kiełbasą w kremowym…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

1

Burger „Pico de Gallo”

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

2

Sztuka mięsa z ziemniakami w s…

figmara figmara
figowe smaki

1

Węgierski pörkölt z wołowiny

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chili con carne

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

3

Zapiekanka wiejska (cottage pi…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Gołąbki z kapusty włoskiej z p…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek