Pieczona kaczka z jabłkami

 

1 kaczka

5 dużych jabłek

sól

pieprz

przyprawa do drobiu

kandyzowana żurawina

olej

 

Obraną kaczkę poporcjować, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Skropić olejem, odstawić do lodówki na kilka godzin(ja odstawiłam na całą noc).

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nasion. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać kilka cząsteczek jabłek, garstkę żurawiny, skropić odrobiną wody. Piec  w nagrzanym piekarniku (180st.) przez około 2 godziny. Co jakiś czas kaczkę należy przekładać na drugą stronę. Podczas pieczenia wytworzy się sos, którym należy polewać kaczkę.

Pod koniec pieczenia dodać resztę jabłek i piec przez około 20 minut.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona kaczka z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona kaczka z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Zdjęcie - Pieczona kaczka z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona kaczka z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

9

Kaczka faszerowana

aronia aronia
Wiem co jem

6

Kaczka w pomarańczach

gania gania
My cuisine

4

Kaczka pieczona z bakaliami

gania gania
My cuisine

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Francuski paj mięsny

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Klasyczny kurczak z patelni z…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

1

Udka kurczaka w porterze

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Kotlety mielone z marchewką

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Papryka faszerowana mięsem i p…

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Szaszłyki tikka z kurczaka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kurczak w różowej marynacie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chili con carne

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją