Pieczona kaczka z jabłkami

 

1 kaczka

5 dużych jabłek

sól

pieprz

przyprawa do drobiu

kandyzowana żurawina

olej

 

Obraną kaczkę poporcjować, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Skropić olejem, odstawić do lodówki na kilka godzin(ja odstawiłam na całą noc).

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nasion. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać kilka cząsteczek jabłek, garstkę żurawiny, skropić odrobiną wody. Piec  w nagrzanym piekarniku (180st.) przez około 2 godziny. Co jakiś czas kaczkę należy przekładać na drugą stronę. Podczas pieczenia wytworzy się sos, którym należy polewać kaczkę.

Pod koniec pieczenia dodać resztę jabłek i piec przez około 20 minut.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona kaczka z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona kaczka z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Zdjęcie - Pieczona kaczka z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona kaczka z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

9

Kaczka faszerowana

aronia aronia
Wiem co jem

6

Kaczka w pomarańczach

gania gania
My cuisine

4

Kaczka pieczona z bakaliami

gania gania
My cuisine

Rosół z kaczki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Tymbaliki z indyka i żurawiny

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Rolada z indyka z nadzieniem d…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Balotyna z kaczki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Świąteczna kaczka pieczona z…

Dzi Dzi
karmelowy

Tymiankowe rillettes z gęsi z…

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Kaczka pieczona z sosem śliwko…

Laura Laura
Cafe Babilon

Indyk z jabłkami i rozmarynem

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Pasztet drobiowy – dwuwarstwow…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku