Pieczona dynia z tahini

Pieczona dynia z tahini

Zdjęcie - Pieczona dynia z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczona dynia uwielbiam ją pod każda postacią zarówno na ciepło jak i na zimno - prosto z piekarnika lub jako dodatek do sałatek. Akurat jeszcze zostało mi jeszcze kilka sztuk, więc tym razem padło na pieczoną z dodatkiem tahini która nadaje jej fajnego smaczku. Polecam 

  • ok 1/2 średniej wielkości dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1-2 łyżki oliwy z pestek dyni
  • 2 łyżki pasty tahini
  • ok 2-3 łyżki tartego parmezanu
  •  garść rozmarynu suszony lub świeży

Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu, pokroić w grubszą kostkę - przełożyć do miski.

Rozgnieciony czosnek utrzeć z solą i tahini - natrzeć dynię , następnie posypać papryką i ziołami a na końcu polać oliwa i wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, posypać dynię - łyżką tartego parmezanu i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut aż dynia będzie miękka, sprawdzić patyczkiem. Gdy dynia będzie już upieczona posypać ją jeszcze raz tartym parmezanem i wstawić ponownie do piekarnika aby ser lekko się rozpuścił - podawać na ciepło.

Ewentualnie można posypać jeszcze solą przed samym podaniem.

Smacznego

Zdjęcie - Pieczona dynia z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczona dynia z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczona dynia z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczona dynia z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

Kategorie przepisów