Pieczeń ze schabu

Nadmiar mięsa w lodówce? Nie problem:) Podam dzisiaj przepis na pieczeń ze schabu. Rozpływa się w ustach i jest lepsza od nie jednej ''szynki wiejskiej" jaką serwują sklepy.

Pieczeń ze schabu

1 kg schabu

garść soli

liście laurowe

pieprz ziarnisty

czosnek

papryka słodka

cebula

Schab wkładamy do gara z zimną wodą i liściem laurowym. Zasypujemy garścią soli i wkładamy na 2 doby do lodówki. W 3 dobie zagotowujemy nową wodę w garze i wrzucamy schab. Gotujemy na ''wolnym ogniu" 30 minut. Po wyjęciu z wody schab, nacieramy startym czosnkiem, papryką słodką, pieprzem. Na wierzch układamy pokrojoną w plastry cebulę i zawijamy w folię aluminiową. Kładziemy dodatkowo do naczynia żaroodpornego i pieczemy 90 minut w 180st.

Można podawać na ciepło i zimno.

Przepisy z tych kategorii

Żeberka orientalne
1

Żeberka orientalne

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kotlety z karkówki, panierowane
1

Kotlety z karkówki, panierowan…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Golonka w piwie z ziemniakami w mundurkach |  Kuchnia

Golonka w piwie z ziemniakami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Karkówka pieczona w sosie - najłatwiejsza :)
2

Karkówka pieczona w sosie - na…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem
2

Schab duszony w keczupie z ceb…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Bitki wieprzowe w sosie własnym
5

Bitki wieprzowe w sosie własny…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko