Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Bardzo często przygotowuję pieczenie z mielonego mięsa. Są świetną alternatywą dla każdej kupnej wędliny. Fajnie smakuje taka zrobiona z mięsa wieprzowego, ale można też zrobić ją w wersji bardziej dietetycznej z mięsa indyczego. Pieczeń z jajkami była na mojej liście "do wykonania" od zawsze. Wreszcie jest... Tym razem mięso wieprzowe wraz z pieczarkami.
Świetna na kanapkę, rewelacyjnie będzie wyglądała również pokrojona w grubsze plastry i wyłożona na półmisek, na przykład na wielkanocne śniadanie.
Zdjęcie - PIECZEŃ Z MIĘSA MIELONEGO Z JAJKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pieczeń z mielonego mięsa z jajkiem SKŁADNIKI:

  • ok. kilograma łopatki wieprzowej
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i ulubiona przyprawa - ja użyłam mieszanki czubryca czerwona
Pieczarki, cebulę i czosnek obrać. Mięso pokroić na mniejsze części. Wszystko (mięso, pieczarki, cebulę i czosnek) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja użyłam sitka z największymi otworami.
Doprawić i dokładnie wymieszać mieszankę mięsną.
Połowę mięsa wyłożyć do formy. Ja użyłam silikonowy wieniec. Na mięsie równomiernie ułożyć obrane jajka wciskając je lekko w mięso. Na wierzch wyłożyć pozostałą część mięsa.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut. Wystudzić.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów