Pieczeń wołowa z marynaty czosnkowej

Pieczeń wołowa z marynaty czosnkowej
Rzadko jemy mięso wołowe, ale jeżeli już, to zawsze ze smakiem ;-) Dobrze przygotowana wołowina smakuje wyjątkowo. Ja marynuję mięso przynajmniej dwa dni, obracam mięso co kilka godzin, tak aby było zanurzone w marynacie i nie wysychało. Czas pieczenia zależy od Waszych upodobań kulinarnych, w zależności od tego, czy lubicie wołowinę krwistą, czy mocniej wypieczoną, ja wolę tą drugą. Mięso można podać z sosem do pieczeni. Przepis na dole wpisu. Bardzo polecam na niedzielny i świąteczny obiad do sałatki lub surówki :-) Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu z Pierwszego Tłoczenia. pl

Zdjęcie - Pieczeń wołowa z marynaty czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg. Wołowiny pieczeniowej
  • 3/4  szkl. Oleju Kujawskiego z bazylią i czosnkiem
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Kilka ziaren jałowca i liści laurowych
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka białego pieprzu
  • 1 szkl. Białego wytrawnego wina
Mięso obwiązuję bawełnianym sznurkiem. W moździerzu rozcieram czosnek, zioła i przyprawy z trzema łyżkami oleju Kujawskiego z bazylią i czosnkiem. Marynatą dokładnie nacieram mięso i przekładam do szklanego naczynia, dolewam mieszankę wina i oleju Kujawskiego. Mięso trzymam w chłodnym miejscu 24 godziny, co kilka godzin obracam mięso. Wołowinę dokładnie obsmażam na oleju Kujawskim, następnie przekładam  do rękawa pieczeniowego i piekę 1 godz. 20 min. w temp. 180 stopni, do miękkości. Gotowe mięso odstawiam na 10 min, żeby odpoczęło, następnie kroję na porcje i podaję. Smacznego :-) Dobra rada : Jeżeli na 10 minut przed końcem pieczenia posmarujemy pieczeń konfiturą lub miodem, pieczeń będzie miała chrupiącą, apetyczną skórkę. Składniki na sos do pieczeni
  • 45 g masła klarowanego
  • 45 g mąki pszennej, gryczanej lub orkiszowej
  • 600 ml bulionu, lub mieszanki bulionu i wina czerwonego
  • pół małej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  1. W rondlu rozpuszczam masło. Zdejmuję z ognia i dodaję mąkę. Mieszam energicznie do połączenia składników.
  2. Dodaję połowę bulionu i ubijam, kiedy masa będzie gładka dodaję resztę bulionu lub wina. Całość ponownie stawiam na ogień i chwilę gotuję cały czas mieszając.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, dodaję gałkę i przyprawy. Sos gotowy :-)

Zdjęcie - Pieczeń wołowa z marynaty czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów