Pieczeń wieprzowa w warzywach

Pieczeń wieprzowa w warzywach

Z okazji dzisiejszego święta i  obiad będzie nieco bardziej wykwintny. Mięso i warzywa można przygotować rano tak aby po przyjściu z procesji wstawić do piekarnika. Uwielbiam tego typu obiady bo nie tylko nie są pracochłonne ale i smakują zazwyczaj wyśmienicie. W czasie pieczenia powstaje pyszny sos a mięso jest kruche i delikatne.

Zdjęcie - Pieczeń wieprzowa w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1,2 kg wieprzowiny (u mnie karkówka)
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 kalarepy
  • 1 por (biała część)
  • łyżka tymianku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa obrać i pokroić w drobne kawałki. Musztardę zmieszać z ketchupem i oliwą. Posmarować mięso marynatą i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 40 minutach dołożyć do mięsa przygotowane wcześniej warzywa i wlać bulion. Od tego momentu piec jeszcze ok. 60-70 min. (zależy od grubości mięsa). W czasie pieczenia mięso kilka razy odwrócić. Pieczemy mięso pod przykryciem, 20 min. przed końcem należy zdjąć pokrywę. Po upieczeniu wyjąć mięso, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Warzywa doprawić solą i pieprzem ( trzeba uważać, żeby nie przesadzić ponieważ  przejmują smak powstałego sosu). Na talerzu ułożyć warzywa i plastry mięsa. Pieczeń, kroimy dopiero po 15 min,  aby zachować w nim wszystkie soki.

Smacznego:-)

Kategorie przepisów