Pieczeń rzymska ze szpinakiem

Pieczeń rzymska ze szpinakiem

Dziś dla odmiany  będziemy gotować wg kuchni… niemieckiej ;) Zgadza się. Pieczeń rzymska z Włochami nie ma za wiele wspólnego. Jednak nasi sąsiedzi, jak się okazuje, również potrafią smacznie gotować, o czym łatwo można się przekonać przygotowując tą pieczeń. Smakowała świetnie, zwłaszcza w towarzystwie gotowanych jarzyn. Próbowałam też z sałatą polaną winegretem, jednak tego połączenia nie polecam – kontrast między słodyczą mięsa i kwaśnością sosu jest nazbyt wyraźny. Za to gotowane marchewka, groszek, kukurydza, kalafior czy inne ulubione warzywa doskonale podkreślają tą słodycz, świetnie z nią harmonizując i znacznie podnosząc wartości odżywcze posiłku. Pieczeń wprawdzie nie należy do fotogenicznych potraw, ale zapewniam, że smakuje o niebo lepiej niż wygląda.

Przepis pochodzi z książki „Szybka kuchnia”, zamieszczam z własnymi zmianami.

Zdjęcie - Pieczeń rzymska ze szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny
  • 100g szpinaku (w oryginale było nieco mniej, ale uważam, że to za mało i następny raz na pewno przyrządzę, z zwiększoną ilością szpinaku)
  • 40g płatków owsianych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 8-12 cienkich plastrów boczku (w zależności od wielkości plastrów i naczynia, w którym pieczecie)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik włączyć i nagrzać do temperatury 200st. Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, usunąć zwiędłe liście. Drobno go posiekać. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Podsmażać aż się dokładnie zeszkli, po czym wrzucić czosnek. Smażyć kolejne 30 sekund (aby czosnek nie zmienił koloru, bo zgorzknieje) i dorzucić szpinak. Podgrzewać, aż wszystkie szpinak straci objętość i nabierze ciemnozielonej barwy. Zestawić z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Płatki owsiane wymieszać z ketchupem, musztardą i cukrem. Dodać mieszankę do mięsa razem ze szpinakiem i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagnieść dokładnie na pół zwartą masę. Foremkę keksową wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej pieczeń. Na wierzchu ułożyć gęsto plastry boczku, aby przykrywały całą pieczeń. Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 45 minut. Po 30 zdjąć folię z wierzchu, aby boczek się ładnie przypiekł. Po wyjęciu odstawić na chwilę, aby mięso nieco przestygło i nie rozpadało się podczas krojenia.

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczeń rzymska ze szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczeń rzymska ze szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów