PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA

Czyli klops... To bardzo fajny sposób na zastąpienie wędliny ze sklepu - zwłaszcza teraz - gdy nie wiadomo, czy nie była dodana do niej sól do posypywania dróg...
A tak na poważnie - prosty do wykonania przepis, a efekt murowany. Taki klops za każdym razem może być inny, możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj mięsa, no i dodatki: przyprawy, zioła, grzyby, warzywa...
Świetnie się sprawdzi jako wędlina na kanapkę, ale też może być mięsną częścią obiadu. Hit to: plasterek takiej pieczeni na pieczywie, na wierzch plasterek żółtego sera i wszystko zapieczone w piekarniku lub opiekaczu - uwierzcie - Wasze dziecko zakocha się w takim "hamburgerze".
Dzisiaj klops z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem selera. Pieczeń wykonana jest bez dodatku bułki.
Pieczeń rzymska - Laura
SKŁADNIKI:
Masę wyłożyć do keksówki. Większość przepisów mówi o smarowaniu formy tłuszczem i wysypywaniu jej bułka tartą. Ja tego nie robię - klops bez problemu wychodzi z formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut. Jeśli chcemy jeść go od razu - na ciepło, należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy zacząć kroić.
A tak na poważnie - prosty do wykonania przepis, a efekt murowany. Taki klops za każdym razem może być inny, możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj mięsa, no i dodatki: przyprawy, zioła, grzyby, warzywa...
Świetnie się sprawdzi jako wędlina na kanapkę, ale też może być mięsną częścią obiadu. Hit to: plasterek takiej pieczeni na pieczywie, na wierzch plasterek żółtego sera i wszystko zapieczone w piekarniku lub opiekaczu - uwierzcie - Wasze dziecko zakocha się w takim "hamburgerze".
Dzisiaj klops z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem selera. Pieczeń wykonana jest bez dodatku bułki.

- 1-1,2 kg mięsa (u mnie udziec z indyka)
- 1/2 selera
- 1 spora cebula
- 1/2 główki czosnku
- 2 jaja
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Masę wyłożyć do keksówki. Większość przepisów mówi o smarowaniu formy tłuszczem i wysypywaniu jej bułka tartą. Ja tego nie robię - klops bez problemu wychodzi z formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut. Jeśli chcemy jeść go od razu - na ciepło, należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy zacząć kroić.