Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką

Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką

Lubię czasem z mięsa mielonego zrobić coś innego niż zwykłe kotlety lub spaghetti. Tym razem mój wybór padł na pieczeń rzymską z książeczki „Tanie dania” wydaną przez  Good Food Magazine. Chrupiąca posypka zdobiąca jej wierzch sprawiła, że nie mogłam się oprzeć. I dobrze. Pieczeń wychodzi pyszna – wilgotna, doprawiona z intensywnym chrupiącym akcentem. Do tego puree ziemniaczane i sałata i pyszny obiad jest gotowy.  Pieczeń można przygotować też poprzedniego dnia, a przed obiadem tylko upiec, dzięki czemu zaoszczędzimy czas. Polecam!

 Zdjęcie - Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 2 + 2 plastry wędzonego boczku
  • 100g + 25g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku lub estragonu
  • 1 cebula
  • 50g cheddara
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Boczek (2 plastry) i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dorzucić boczek i smażyć do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mięso, z boczkiem i cebulą, 100g bułki tartej, jajkiem, przecierem i przyprawami. Wyrobić masę. Foremkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem lub folią aluminiową i przełożyć do niej masę. Piec przez godzinę w 180st. C. W tym czasie pokroić resztę boczku i zesmażyć na patelni, dodać bułkę tartą i ją zrumienić. Po ostudzeniu wymieszać ze startym cheddarem. Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch posypać przygotowana mieszanką. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 minut. Podawać w plastrach z puree ziemniaczanym i sałatą.

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów