Pieczarki w occie

Pieczarki w occie

Jeśli zdarza się Wam, tak jak mnie kupić, za dużą ilość pieczarek i nie chcecie aby się zmarnowały polecam świetny przepis na przystawkę. Usmażone pieczarki marynuje się w zalewie octowej dzięki czemu nabierają ostrego, wyrazistego smaku. Idealnie smakują po nocy spędzonej w lodówce więc jeśli chcecie nimi poczęstować gości trzeba je przygotować dzień wcześniej. 

Zdjęcie - Pieczarki w occie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: stary zeszyt

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 8 łyżek ketchupu 
  • 5-6 łyżek octu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

Nóżki pieczarek odciąć. Kapelusze panierować w bułce i rozmieszanym jajku, smażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do głębokiego naczynia. Cebulę pokroić w talarki i ułożyć na usmażonych pieczarkach. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gorącym płynem zalać grzyby, wszystkie powinny być zakryte. Kiedy przestygną wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

Kategorie przepisów