Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Doskonała, prosta i smaczna przystawka do dania głównego lub przekąska na ciepło. Pieczarki faszerowane cebulką, pomidorami z mozzarella i aromatyczną bazylią. Łatwa do wykonania, a smakuje wcale nieźle, polecam !

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 duże pieczarki
  • 2 srednie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć ogonki i drobno posiekać,  posolić.
  2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i smażyć same kapelusze po 2 minuty z obu stron, do odparowania wody i zarumienienia.
  3. Pomidory sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i usunąć skórkę, następnie drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie pozostałej ze smażenia pieczarek, dodać pomidory, ogonki pieczarek i drobno posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zmiękczenia składników.
  5. Tak przygotowany farsz podzielić na 3 części i faszerować kapelusze pieczarek.
  6. Mazzarellę pokroić na trzy plastry i ułożyć na wierzch każdego grzyba.
  7. Piec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut.
  8. Przed podaniem posypać drobno pociętą bazylią.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki faszerowane z mozzar…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

2

Gulasz wołowy na winie podany…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Soba z brokułami i pieczarkami

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

4

Bułeczki z pieczarkami

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

2

Krokiety z pieczarkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kaszotto z jarmużem i pieczark…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie burgery z komosy ryż…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

2

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Mule w cydrze

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Croque madame z łososiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

4

Bułeczki z pieczarkami

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Wytrawne ciasteczka z farszem…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu