Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą

Pieczarki faszerować można na wszelakie sposoby. Dziś polecam Wam pieczarki zapiekane z kuskusem i serem feta. Danie doskonałe na lekki obiad lub jako zimna przekąska. Dobre samo lub w towarzystwie mięsa i sałaty. Spróbujcie koniecznie, bo nie dość, że smaczne to jeszcze szybko się robi.
Składniki:
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać.
Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia.
Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki - smażyć aż zaczną się lekko rumienić.
Kuskus połączyć z rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić.
Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym serem. Na blachę, między pieczarki, wylać bulion.
Pieczarki zapiekać w 170 C przez 30-40 minut.
Smacznego !

Składniki:
- 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie)
- 120 g kuskusu
- 1 średnia cebula
- 100g sera feta
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 150 g tartego sera żółtego
- około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- masło i olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać.
Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia.
Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki - smażyć aż zaczną się lekko rumienić.
Kuskus połączyć z rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić.
Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym serem. Na blachę, między pieczarki, wylać bulion.
Pieczarki zapiekać w 170 C przez 30-40 minut.


Smacznego !