Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną

Potrzebowałam niedawno ciekawego pomysłu na przystawkę więc zaczęłam wertować książki, które posiadam. Nie zajęło mi to zbyt dużo czasu ponieważ sięgnęłam po swój ostatni nabytek i prawie natychmiast znalazłam te pieczarki. A że kasza jaglana w ostatnim czasię często u mnie gości zbyt długo się nie zastanawiałam. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną wydają się być pracochłonne ale to tylko złudzenie. Natomiast efekt zarówno wizualny jak i smakowy robi wrażenie. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja: Małgorzata Kalemba-Dróżdż: Pyszne chwasty

Składniki:

  •  10 pieczarek
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • posiekana natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną ugotować. Pieczarki  obrać, nóżki odciąć i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pokrojone nóżki pieczarek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną akszę oraz natkę pietruszki. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na każdy kapelusz nakładać farsz i układać na wysmarowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 10 min. Podawać na gorąco.

Smacznego:)

Kategorie przepisów