Pianka truskawkowa

Pianka  truskawkowa

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pianka  truskawkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

składniki na ciasto:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 /170 st. przez około 30 minut.

 

składniki na masę truskawkową:

1/2 litra śmietany 36%

500g truskawek

2 galaretki truskawkowe

2 łyżeczki żelatyny

cukier do smaku

Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie (instrukcja na opakowaniu), dodać 2 łyżeczki żelatyny i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Oczyszczone truskawki zmiksować z niewielką ilością cukru na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Gdy galaretka stężeje (kleista zawiesina), dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć z bitą śmietaną i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Wlać na upieczony i przestudzony boiszkopt. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Ja tym razem ciasto polałam czekoladą i posypałam rozkruszonymi resztkami biszkopta. Przed podaniem na każdy kawałeczek ciasta ponownie wlałam odrobinę czekolady i przyozdobiłam kleksem bitej śmietany. Do boku dodałam listek mięty.

 

 

                 Zdjęcie - Pianka  truskawkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów