Domowe kopytka z kurczakiem w sosie szpinakowym
Kopytka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Przygotowanie:
Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praske do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto na gładką kulę (należy to zrobić szybko i sprawnie, długie wyrabianie ciasta, sprawi że masa będzie coraz bardziej klejąca).
Blat posypujemy odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy cienki wałeczek i tniemy na ukos na małe kluseczki.
Kluski wrzucamy na gotującą się osoloną wodę partiami. Gotujemy ok 2 -3 min od wypłynięcia na wierzch.
Kurczak w sosie szpinakowym
Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 200 g szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 3 łyżki Oleju Kujawski Pierwsze Zbiory do smażenia
- 1 szczypta płatków chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski Pierwsze Zbiory. Dodajemy drobno pokrojony filet z kurczaka, doprawiamy przyprawą gyros i obsmażamy delikatnie z każdej strony.
Następnie dodajemy szpinak i starty na tarce czosnek. Kiedy szpinak straci swoją objętość wlewamy śmietankę. Dusimy całość chwilę, aż śmietanka zgęstnieje, po czym dodajemy mascarpone i mieszamy całość. Na koniec doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą
Podajemy z ugotowanymi kopytkami oprószając szczyptą chilli.