Penne z sycylijskim pesto


Penne z sycylijskim pesto*:
- 50 g blanszowanych migdałów, prażonych przez 10 min na suchej patelni
- 20 świeżych liści bazylii
- 150 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
- 4 ząbki czosnku, obrane
- 80 g tartego parmezanu
- ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 500 g makaronu penne
- liście bazylii do przybrania
Migdały, liście bazylii, suszone pomidory, czosnek i oliwę umieszczam w misie blendera, miksuję na gładką, kremową masę. Zmiksowaną masę przekładam do dużej miski, dodaję parmezan, mieszam przy pomocy widelca. Doprawiam całość do smaku sola i pieprzem. Makaron gotuję al dente z dużej ilości wody. Ugotowany odcedzam na sicie, dodaje do pesto, dokładnie mieszam. Podaje natychmiast z liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's Pasta'