Penne z pomidorami i tuńczykiem

Penne z pomidorami i  tuńczykiem

To bardzo proste i szybkie danie. Idealne dla jednej osoby.

Zdjęcie - Penne z pomidorami i  tuńczykiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 pomidor obrany ze skóry, pozbawiony nasion i posiekany

puszka tuńczyka ale takiego lepszego - nie miazgi tylko całe kawałki

3-4 ząbki czosnku

oliwa

sól i oregano

oliwki - ja lubię czarne

makaron penne - porcja dla jednej osoby

Najpierw nastawiłam wodę na makaron. Zanim się zagotuje podsmażam na oliwie czosnek i uważam, by się nie spalił. Do wrzątku wrzucam makaron i gotuje wg instrukcji na opakowaniu. Do czosnku dodaje pomidorów i podsmażam ale nie za długo, maja zostać widoczne kawałki. Dodaję oregano. Pod sam koniec dodaję tuńczyka - trochę rozdrobnionego i podgrzewam ostrożnie by się nie rozpadł, bo nie chcę sosu-paciaji.

Na ugotowany makaron wykładam sos a na wierzch układam kilka oliwek i gotowe danie.

Kategorie przepisów