Penne na ziołowo z dynią i szynką – Magazyn Apetyt Jesień 2014

Cześć,
Pora na przedstawienie pierwszego mojego przepisu z magazynu małopolskich blogerów kulinarnych – czas na penne na ziołowo z dynią i szynką – Magazyn Apetyt Jesień 2014.
Składniki (na 2 porcje):
- 400 gram dyni,
- 2 porcje makaronu penne,
- 5 dużych suszonych pomidorów w oliwie,
- 1 mała żółta papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 5-6 plastrów delikatnej szynki,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki tymianku,
- sól, pieprz,
- tarty twardy żółty ser.
Making-of:
- Odkrajamy skórkę z dyni, wycinamy nasiona. Pozostały miąższ kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną wody przez około 4 minuty.
- Drobno pokrojony czosnek i pomidory podsmażamy na oliwie. Dodajemy dynię oraz startą na grubo paprykę. Po minucie dodajemy przyprawy i makaron.
- Całość smażymy przez pare minut. Dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy.
- Podajemy z tartym żółtym serem.
Smacznego! :)
Gosia