Penne alla Norma


- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 300g makaronu penne
- 1 puszka pomidorów pelati
- garść świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka otartego oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ser ricotta
Cebulę siekamy i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy pokrojone w małą kostkę bakłażany. Dodajemy otarte oregano i smażymy około 10 minut. Dodajmy pomidory oraz pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy ok 20-30 minut aż skórka bakłażana będzie miękka. Na małym ogniu, bez przykrycia redukujemy sos kolejne 10 minut. Dodajemy posiekaną bazylię i przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron, przekładamy do sosu i mieszamy. Podajmy z łyżką ricotty.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));