Pełnoziarnisty chleb buraczany
            
Bardzo lubię dodatek buraka w wypiekach, bo nadaje im nie tylko ciekawego różowego koloru, ale także ciekawy posmak. Tym razem zmieszałam tartego buraka z jabłkiem i przemyciłam do szybkiego pełnoziarnistego chleba. Dodatek ten sprawił, że miąższ chleba jest przyjemnie sprężysty mimo dodatku „ciężkiej” pełnoziarnistej mąki.
        Czas całkowity: 2 godz 10 min
        Czas wyrastania: 1 godz 30 min
        Czas wypieku: 40 min    
Składniki  dla foremki 24 x 10 cm        :
        
- mąka pszenna typ 650 - 150 g
 - letnia woda - 300 ml
 - sól - 1,5 łyżeczki
 - mąka pszenna pełnoziarnista - 350 g
 - suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
 - białko (wierzch) - 1 szt.
 - tartych buraków z jabłkiem - 200 g
 - tymianku - 2 łyżeczki
 
Potrzebne narzędzia:
            
Przepis:
    1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, łyżeczkę tymianku, tarte buraki z jabłkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta przecinamy na środku, smarujemy białkiem i posypujemy tymiankiem. Pieczemy metoda góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 280 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kratce.