Pełnoziarniste muffiny czekoladowo-bananowe
Słodko nie musi oznaczać niezdrowo. Wystarczy kilka zamienników i klasyczne muffiny przeistaczają się w wersję bardziej odżywczą, pełną zdrowych składników.
Muffiny polecam jako przekąskę do szkoły/pracy, ale także jako "ciasteczko" do kawy.
Składniki:
( na 18-20 muffinek )
Wykonanie:
Banany obrać ze skóry i pognieść widelcem w miseczce.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieścić miseczkę z czekoladą w gorącej, nie gotującej się wodzie i pozostawić do rozpuszczenia.
Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, , cukier i sodę.
W drugim naczyniu umieścić składniki mokre - jaja, rozpuszczoną czekoladę, pogniecione banany i napój czekoladowy, szybko zmiksować, do połączenia składników.
Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć.
Przygotować blachę do muffin z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Po upieczeniu pierwszej partii upiec pozostałe muffiny.
Muffiny piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut.
Upieczone odstawić do wystygnięcia. Przestygnięte muffinki wyjąć z formy.
Smacznego !
Muffiny polecam jako przekąskę do szkoły/pracy, ale także jako "ciasteczko" do kawy.
Składniki:
( na 18-20 muffinek )
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 100 g czekolady ( proporcji 50g gorzkiej, 50 g mlecznej lub tylko gorzka)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć )
- 1/2 szklanki napoju sojowego czekoladowego Alpro ( lub chudego mleka )
- 1 łyżeczka sody
- 2 banany
Wykonanie:
Banany obrać ze skóry i pognieść widelcem w miseczce.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieścić miseczkę z czekoladą w gorącej, nie gotującej się wodzie i pozostawić do rozpuszczenia.
Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, , cukier i sodę.
W drugim naczyniu umieścić składniki mokre - jaja, rozpuszczoną czekoladę, pogniecione banany i napój czekoladowy, szybko zmiksować, do połączenia składników.
Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć.
Przygotować blachę do muffin z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Po upieczeniu pierwszej partii upiec pozostałe muffiny.
Muffiny piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut.
Upieczone odstawić do wystygnięcia. Przestygnięte muffinki wyjąć z formy.
Smacznego !